Festival Dag in de Branding: spraakmakend en smaakmakend

In tien jaar is het Haagse Festival Dag in de Branding uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende festivals voor nieuwe muziek in Nederland. Vier keer per jaar organiseert Dag in de Branding een programma van één dag op verschillende locaties in Den Haag. Het festival toont de actuele ontwikkelingen in de klassieke en geïmproviseerde muziek, het muziektheater, de jazz en popmuziek, opera en elektronica.

Sinds 2016 is dirigent Christian Karlsen artist-in-residence en artistiek coördinator van het festival. Christian Karlsen is een maker met een duidelijke eigen visie en frisse ideeën voor projecten. Hij heeft ondanks zijn jonge leeftijd als dirigent zijn vleugels al internationaal uitgeslagen. In Nederland en Scandinavië, maar ook in Engeland, Duitsland en Oostenrijk wordt hij gezien als een groot talent als het gaat om de uitvoering van hedendaagse muziek.
Zijn aanstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds Podiumkunsten in de regeling Nieuwe Makers.

Organisatie

Johan Wagenaar Stichting
Festival Dag in de Branding
Postbus 13 671
2501 ER Den Haag

Kantoor: Binckhorstlaan 135
2516 BA  Den Haag

+31 (0)6 14950656
info@dagindebranding.nl

IBAN: NL78INGB0000004921
Bic: INGBNL2A
Kamer van Koophandel 41156998
BTW | VAT – NL 8057.64.872.B.01

Johan Wagenaar Stichting

resolve

Johan Wagenaar

Festival Dag in de Branding wordt georganiseerd door de Johan Wagenaar Stichting, een organisatie die zich ten doen stelt om impulsen te geven aan de ontwikkeling van de nieuwe muziek. De Johan Wagenaar Stichting (JWS) werd in 1947 opgericht. Van oudsher hebben componisten veel aandacht gekregen in het beleid. De stichting heeft talrijke compositieopdrachten verstrekt en compositieprijzen uitgereikt. De JWS beheert de muziekprijzen van de gemeente Den Haag, waaronder de Johan Wagenaar Prijs, toegekend voor een heel oeuvre, de bekendste is.

Daarnaast stimuleert de JWS uitvoeringsmogelijkheden voor hedendaagse muziek. De JWS organiseert concerten en festivals, initieert en stimuleert overleg en samenwerkingsverbanden.

Vanaf de jaren ’80 organiseerde de stichting het Festival in de Branding, dat om de 3 of 4 jaar plaatsvond. Om een verhoging van deze frequentie mogelijk te maken en de impact van het festival te vergroten, werd in 2005 met steun van de gemeente Den Haag het Platform voor Nieuwe Muziek geïnitieerd. De programmatische bijdragen van de platformpartners staan centraal vanaf de eerste editie van het festival voor nieuwe muziek Dag in de Branding, die op 16 september 2006 op diverse Haagse locaties werd gepresenteerd.

Johan Wagenaar Stichting

Bestuur JWS
Renee Jonker, voorzitter
Aat Seger, penningmeester
Pete Harden
Henk van der Meulen
Wim Vos

Jaarverslagen
2012 | 2013 | 2014 | 2015 |
Advies Den Haag 2017-2020 

Christian Karlsen, artistiek coördinator

CK_High-4615 crop Klein

Na zijn carrière te hebben gestart als assistent van Esa-Pekka Salonen is Christian Karlsen (Zweden, 1985) snel naam aan het maken als een van de talentvolste dirigenten van zijn generatie. In ons land dirigeerde hij het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Brabants Orkest, NJO Symfonieorkest en het Radio Kamerorkest. Ook is hij een regelmatige gast bij ASKO|Schönberg.

Recente hoogtepunten in het buitenland zijn o.a. concerten met het Frankfurt Radiosymfonieorkest, Göteborgs Symfoniker en een tournee door Mexico met de Birmingham Contemporary Music Group. In het kader van de festiviteiten in Umeå als European Capital of Culture dirigeerde hij in 2014 nieuwe producties van Benjamin Staerns Saiyah en Kaaija Saariaho’s Nox Borealis in de Norrland Opera. Zijn veelgeprezen semiscenische uitvoering van Beat Furrer’s FAMA met ASKO|Schönberg is door Joep Stapel van de NRC geselecteerd als een van de vijf beste concerten van het jaar 2015.

In 2008 was Karlsen medeoprichter van het New European Ensemble en in 2011 was hij artistiek directeur van het omvangrijke Saariaho Festival in Den Haag. Karlsen dirigeerde vele wereldpremières en werkte samen met zowel vooraanstaande componisten als Salvatore Sciarrino, Sofia Gubaidulina, Magnus Lindberg, Heiner Goebbels, Harrison Birtwistle, Karlheinz Stockhausen en Steve Reich, als opkomende componisten, onder wie Kate Moore, Tansy Davies en Đuro Živković (winnaar van de Gravemeyer Award).
Christian Karlsen studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Caroline Bakker, directeur

Caroline Bakker

Caroline Bakker heeft namens de Johan Wagenaar Stichting sinds 2006 de leiding over Festival Dag in de Branding. Caroline studeerde Klassieke Taal- en Letterkunde en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkte als productieleider voor o.a. het Nieuw Ensemble en organiseerde cursussen en internationale seminars voor de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA).

Naast haar werk voor Dag in de Branding is Caroline ook voorzitter van Toonkunstkoor Amsterdam en doet ze losse projecten als zakelijk leider voor diverse artiesten en ensembles.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten