za 22 maart 2025
19:15
Nieuwe Kerk
Spui 175 Den Haag

Asko|Schönberg heeft een lange geschiedenis met Klaas de Vries en bracht verschillende belangwekkende werken van hem in première. Zoals de na jaren voltooide cyclus Spiegelpaleis in 2017, en het grootse en bekroonde oratorium A king, riding, dat voor het eerst klonk in 1996 in Brussel. Vanavond speelt Asko|Schönberg De Vries’ magistrale Sub nocte per umbras, dat is opgedragen aan het Schönberg Ensemble en zijn oprichter Reinbert de Leeuw. Het wordt geflankeerd door werk van twee componisten van jongere generaties.

De VriesSub nocte per umbras is een meesterwerk, met een ‘schitterende instrumentatie, vol verrassende kleurcontrasten’ (Erik Voermans, Het Parool). Vanuit fluisterzachte verstilling, pas na minuten doorbroken met een druistige fanfare, ontvouwt zich een adembenemende spanningsboog van een halfuur.

Asko|Schönberg Foto: Tom ten Seldam
Jasper de Bock Foto: Marije van den Berg

Silvia Borzelli (1978) studeerde in haar geboorteland Italië, in Zweden en in Den Haag, en is tegenwoordig in Amsterdam gevestigd. Componisten als Brian Ferneyhough, Beat Furrer en Yannis Kyriakides hebben haar mede gevormd tot een schepper van fijnzinnige klankwerelden. Asko|Schönberg brengt Borzelli’s nieuwe Earthbound voor cello en groot ensemble in november 2024 in première tijdens de Cello Biënnale in Amsterdam.

Jasper de Bock (2003) vond als zevenjarige op zolder een stoffig keyboard en ontwikkelde zich vervolgens in sneltreinvaart tot een van de grootste compositietalenten van zijn generatie. Met zijn dramaturgisch pregnante stukken sleepte hij al verschillende prijzen in de wacht, en momenteel studeert hij in Den Haag bij componist Jan van de Putte, die zelf weer een leerling is van Klaas de Vries. I walk is een nieuw werk voor slagwerksolist en tienkoppig ensemble.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten