za 22 maart 2025
21:30
Paard (kleine zaal)
Prinsegracht 12 Den Haag

Als gastcurator van Festival Dag in de Branding was Klaas de Vries heel stellig: in ‘zijn’ festivaleditie wilde hij per se de microtonale jazzband van componist Sander Germanus laten horen. Voluit: Sander Germanus & the Hallucinating Harmonists. Met zo’n bandnaam hoef je al bijna geen muziek meer te maken, maar gelukkig doet dit octet dat wel, en die muziek is nog beter dan de naam.

De Vries hoorde een optreden van Germanus en zijn groep bij November Music in Den Bosch en werd er compleet door weggeblazen. Germanus omschrijft zijn werk zelf als ‘extreem moeilijk uitvoerbare microtonale muziek’, en dat is het. Maar verwacht geen naar binnen gekeerd priegelend gezelschap: de Hallucinating Harmonists swingen ook gewoon de pan uit.

De bezetting bestaat uit drums, bas, elektrische gitaar, toetsen, drie saxen en trompet, met Germanus als componerend (en niet-spelend) bandlid. De bandleden spelen aangepaste of zelfgebouwde instrumenten die het mogelijk maken in ongebruikelijke stemmingen te opereren. Germanus schreef zeer uiteenlopende stukken met invloeden uit allerlei genres, van ‘echte’ jazz tot ambient, pop en klassiek. Het resulteert in een achtbaanrit van akoestische desoriëntatie die bovenal bijzonder meeslepend en vermakelijk is.

Hallucinating Harmonists

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten