za 22 maart 2025
15:00
Paleiskerk
Paleisstraat 8 Den Haag

Behalve grootse orkestwerken heeft Klaas de Vries ook veel meesterlijke kamermuziek gecomponeerd. In de Paleiskerk is daaruit maar een fractie te horen, en toch ademt dit programma de geest van De Vries. De uitvoering is namelijk in handen van De Vries’ dochter, violiste Jellantsje de Vries, die een duo vormt met pianist Bobby Mitchell. Pianist Matthijs van Wijhe speelt daarnaast enkele stukken voor piano solo.

Jellantsje de Vries en Bobby Mitchell maakten in 2022 grote indruk met het origineel geprogrammeerde album Kraakhelder dat ze opnamen voor 7 Mountain Records. Een van de stukken op dit album spelen ze op 22 maart: de Sonate voor viool en piano uit 1926 van Ruth Crawford Seeger. Dit zelden uitgevoerde stuk koppelt volksmuziekinvloeden aan modernistische stekeligheid en krijgt van De Vries en Mitchell een bevlogen lezing.

Zij combineren Crawford Seeger met twee recente stukken voor viool en piano: een gloednieuw werk van dirigent en componist Gregory Charette, en twee delen uit de Satires van Frederic Rzewski uit 2015. Matthijs van Wijhe speelt nieuw werk voor solo piano en elektronica van de Amerikaans-Nederlands Christina Oorebeek, een bijna exacte leeftijdsgenoot van Klaas de Vries, bij wie ze in de jaren 70 studeerde. Van De Vries speelt Van Wijhe twee pianosonates: Harmonieën en Frasen.

Jellantsje de Vries en Bobby Mitchell

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten