zo 23 maart 2025
15:00
Paleiskerk
Paleisstraat 8 Den Haag
In samenwerking met Classical Now

De Paleiskerk staat deze zondagmiddag in het teken van twee componisten met een gezamenlijk werkzaam leven van zo’n 140 jaar. Het is ontzagwekkend wat Klaas de Vries (80) en György Kurtág (dan 99) in die decennia bijeen hebben geschreven: divers, grensverleggend, diepgravend, beeldschoon en baanbrekend. In drie blokken brengt een keur aan gespecialiseerde musici een ode aan deze twee oeuvres. Dit unieke evenement organiseert Festival Dag in de Branding in samenwerking met Classical NOW!

Het eerste blok is geheel gewijd aan Kurtág. Het eindigt met zijn Beckett-toonzetting What is the word in de versie voor stem en piano, uitgevoerd door Gerrie de Vries, de echtgenote van Klaas. Kurtág is, zacht uitgedrukt, erg precies als het op de uitvoering van zijn muziek aankomt, en jarenlang achtte hij geen enkele zangeres in staat om What is the word uit te voeren. Dat veranderde toen hij een cassettebandje van Gerrie de Vries hoorde. Sindsdien is het een lijfstuk van haar.

Daaraan vooraf klinkt een keuze uit de korte ‘hommages’ die Kurtág al zijn hele leven componeert, opgedragen aan Nederlanders die belangrijk voor hem zijn geweest.

Het tweede blok combineert jeugdwerken van De Vries en Kurtág (uit respectievelijk 1961 en 1943, geschreven toen ze 17 en 16 waren) met hun allernieuwste composities. De Vries componeerde een nieuwe reeks Hölderlin-liederen voor stem en piano, uitgevoerd door zijn echtgenote Gerrie. En Kurtág schreef een hommage aan Madeleine Margot, de weldoenster die met haar Société Gavigniès het Nederlandse verblijf van de Kurtágs mogelijk maakte. Het derde blok staat in het teken van Pianoconcert dat De Vries in 1998 componeerde, in de gereviseerde versie uit 2003.

Het programma omvat een korte documentaire over het verblijf van Kurtág en zijn echtgenote in Nederland (1997-1999), met filmbeelden uit 1998 en hedendaagse terugblikken van Nederlanders met wie hij samenwerkte. Ook wordt er een cd gepresenteerd die de impact van Kurtágs Nederlandse jaren documenteert. De CD, de documentaire en dit concert worden mogelijk gemaakt door de Société Gavigniès.

Altijd als eerste op de hoogte?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

U ontvangt regelmatig programmanieuws en mooie aanbiedingen.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten